Hotellin ja alueen historiaa

Mäntyluodon Hotelli rakennettiin vuonna 1918 julkaistun matkailuesitteen mukaan ”luonnonkauniille niemenkärjelle”. Näkymänä avomerelle olivat niemen molemmin puolin meri hiekkarantoineen sekä satama ja redillä olevat kymmenet purjelaivat.

Mäntyluodon Hotellin valmistuminen

Porin kaupungin hotelliravintolaksi rakennuttama Mäntyluodon Hotelli valmistui luonnonkauniille niemenkärjelle vuonna 1917. Satamahallituksen ehdotuksesta hotelli päätettiin tehdä arkkitehtitoimisto Fagerholm & Nordmanin suunnitelmien mukaiseksi. Kaupunginhallitus valitsi hotellin rakennuspaikaksi Uniluotoon johtavan tien pohjoispuolen ja asemoi sen merenrannan suuntaiseksi.  Hotellin veranta sijoitettiin etelään meren puolelle ja ympäristö jätettiin luonnonpuistoksi. Näkymänä eteläisellä rannalla oli silloinen Porin Purjehdusseuran Paviljonki laitureineen sekä lännessä avomeren suunnassa Mäntyluodon niemen molemmin puolin levittäytyvä meri hiekkarantoineen, satama sekä redillä odottavat laivat.

Hotellin toiminta käynnistyi valmistumisvuoden keväällä, jolloin ensimmäiseksi hotellinpitäjäksi saapui Helsingistä rouva Olga Svanström. Rouva Svanströmin jälkeen yritystoimintaa johti Helga Lindroos, jonka pyynnöstä kaupunki teki hotellissa monia toiminnan tarpeellisiksi osoittamia parannuksia. Muun muassa kunnallissairaalasta vapautuneet kamiinat saatiin lämmittämään myrskyisällä rannalla sijaitsevan hotellin salia ja salista vapautuneita pattereita siirrettiin matkustajahuoneisiin. Verannalle, jolta oli suora näkymä aavalle merelle, saatiin lasitukset, jotta vuonna 1923 Porin kaupungin vieraiksi saapuneet sanomalehtimiehet saisivat nauttia merinäkymistä tuulelta suojassa.

Hotelliravintolan toiminta

Mäntyluodon Hotelli lunasti paikkansa suosittuna ravintolana ja majoituspaikkana muutamassa vuodessa. Hotellin tarpeellisuutta ei kyseenalaistettu, vaikka jo 1930-luvulla iski maailmanlaajuinen lama myös Poriin. Taloudellisesti huonoista ajoista huolimatta hotellin ravintolasalissa pidettiin edelleen loistokkaita juhlia. Ruoka valmistettiin alusta loppuun itse, vaikka monipuoliset valmistelutyöt vaativat paljon aikaa ja ahkeria käsiä.

Hotellin henkilökunta

Mäntyluodon Hotelli oli henkilökunnalleen kuin koti. Jo arkkitehdin vuonna 1915 laatimissa suunnitelmissa on nähtävissä sekä hovimestarin että palvelijattaren huone. Muun muassa sotien jälkeen rakennuksessa asui paitsi itse yrittäjä myös keittäjiä, kylmäkköjä ja siivoojia lapsineen niin hotellin toisessa kerroksessa kuin kellarikerroksessakin.

Mäntyluodon satama-aluetta. Kuvassa etualalla myös satamapäällikön kotina toiminut satamakonttori kauniine puutarhapihoineen. Taustalla Uniluoto ja vuonna 1939 valmistunut Mäntyluodon koulu.

Mäntyluodon satama ja Uniluoto

Pohjanlahden leveimmässä kohdassa sijaitsevan Mäntyluodon edustalla meri on avoin ja syvä. Mäntyluodon satama on antanut leivän alueen asukkaille ja tuonut merimiesten terveiset kaukaisilta vierailta mailta. Melkein kaikki alueen miehet ja myös osa naisista kävi töissä satamassa, jonka ensimmäinen rakennusvaihe valmistui 1901. Onpa monen kotikin sijainnut satama-alueella.

Laivojen saapuessa satamaan osoittivat vanhat merimieskonkarit nuorille ensi kertaa Mäntyluotoon saapuville merimiehille hotellin kertoen: ”Se on tuolla tuo Vihreäkattoinen”. Näin kaikki tiesivät, mihin reitti kävisi työpäivän päättyessä. Mäellä sijaitseva ja maailman merillä Vihreäkattoisena tunnettu hotelli oli tuohon aikaan alueen korkein rakennus.

Vielä 1900-luvun loppupuolella Mäntyluodossa ja sen viereen sataman rakentamisen yhteydessä syntyneessä Uniluodon kaupunginosassa oli useita kauppoja, partureita ja pankkeja.